ESG News

Дъждовната вода вече не е безопасна за пиене никъде по света

Учени твърдят, че дъждовната вода съдържа от „вечните химикали“ в опасни нива

Споделяне:

Наричат се „вечни химикали“, защото не се срещат в природата и са неразградими. Това са пер- и полифлуороалкиловите вещества (PFAS) – фталати, които нарушават функционалностите и хормоналния баланс на ендокринната система, както и нарушават костната плътност при момчета в юношеска възраст сочи ново изследване в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Освен това повишават риска от рак и могат да доведат до проблеми с плодовитостта, както и с развитието при децата.

Заради свойствата им да отблъскват петна и да възпрепятстват залепването, се използват масово в бита – в опаковки на храни, електроника, козметика и съдове за готвене.

Опасни химикали

Изследователи от университета в Стокхолм са открили опасните химикали в дъждовната вода на повечето места на планетата – включително и на Антарктика.

Това прави водата негодна за пиене, тъй като безопазните препоръчителни нива за употреба на химикалите са станали значително по-ниски през послените десетилетия, въз основа на нови данни за токсичността им.

„Има изумителен спад в препоръчителните стойности за PFAS в питейната вода през последните 20 години“, казва Иън Казънс, водещ автор на изследването и професор в Департамента по екологични науки, Стокхолмския университет.

Например за едно добре известно вещество, „причиняващата рак перфлуорооктанова киселина (PFOA)“, препоръчителните стойности на химикала във водата са намалели с 37,5 милиона пъти в САЩ. Поради тези най-нови ограничения в допустимите стойности навсякъде по света дъждовната вода ще бъде обявена за небезопасна за пиене.

„Въпреки че в индустриалния свят не пием често дъждовна вода, много хора по света очакват тя да е безопасна за пиене и тя доставя много от нашите източници на питейна вода“, коментира водещият автор на изследването Иън Казънс.

Доза скептицизъм

Въпреки изследваните рискове, за които учените предупреждават, някои хора смятат, че не може да се докаже връзката между ефектите от химикалите и влошеното здраве. След последното изследване обаче учените призовават към по-строги мерки за ограничаване на PFAS.

„Не може някои да се облагодетелстват икономически, докато замърсяват питейната вода за милиони други и причиняват сериозни здравословни проблеми“, казва д-р Джейн Мунке, управляващ директор на Фондацията за опаковане на храни в Цюрих, която не е участвала в проучването.

„Огромните суми, които ще струва намаляването на PFAS в питейната вода до нива, които са безопасни, въз основа на настоящите научни познания, трябва да бъдат платени от индустрията, произвеждаща и използваща тези токсични химикали“ – продължава той.

С всеки изминал ден в световен мащаб се усещат все по-силно негативните ефекти от човешката дейност. За да успеем да предпазим чисти ценните ни природни ресурси, на които дължим съществуването си – въздуха, земята, почвата – трябва да преосмислим начина, по който произвеждаме продукти и по който се справяме с отпадъците.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ