ESG News

Чакащите за одобрение ВЕИ проекти надхвърлят 24 000 MW

Споделяне:

От 2019 г. до началото на месец август 2022 г. постъпилите заявления за изграждане на нови ВЕИ са за над 24 000 MW инсталирана мощност. Вече инсталираните генериращи мощности в електроенергийната система на страната са над 12 000 MW. Това стана ясно по време на среща на ръководството на българския електроенергиен системен оператор (ЕСО) с инвеститори. В разговорите са участвали още председателят на КЕВР Иван Иванов и служебният заместник-министър на енергетика Еленко Божков.

Огромен интерес

Със заявените за изграждане нови ВЕИ от над 24 000 MW е достигнат абсолютният лимит на електроенергийната система, което изисква неотложното и адекватно планиране на бъдещето разширяване на електропреносната система.

ЕСО провежда поредица от срещи с ВЕИ инвеститорите за обсъждане на съвместни, координирани действия за разширяване на електропреносната мрежа, за да бъде посрещнат огромният инвеститорски интерес към изграждане на нови проекти за чиста енергия.

До момента за района на Североизточна България са заявени за изграждане 3000 MW ВяЕЦ и ФЕЦ, а в района на градовете Любимец и Свиленград инвестиционните проекти са за близо 1000 MW ФЕЦ.

Фокус: необходимата инфраструктура

Законодателните инициативи за регламентиране на процедурите за навременно планиране и реализиране на нужните инвестиции за развитие на електропреносната мрежа и изграждане на необходимата инфраструктура бяха във фокуса на дискусията.

По време на срещата ръководството на ЕСО очерта визията си за координирано с ВЕИ-производителите развитие на електропреносната мрежа и осигуряване на необходимия електропреносен капацитет, което трябва да се базира на заявения инвеститорски интерес. Пред ВЕИ-производителите беше изтъкнато, че Министерството на енергетиката съвместно с Електроенергийния системен оператор са подготвили проект на нормативни промени, с които да се гарантира изпълнението на реформите, залегнали в Плана за възстановяване и устойчивост.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев изтъкна, че плановете за разширяване на електропреносната мрежа и осигуряването на оптимално най-добрите технически решения за присъединяване на новите ВЕИ-мощности трябва да следва инвеститорския интерес в съответния регион.

В рамките на дискусията изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев подчерта, че проектите за изграждане на нови ВЕИ-мощности са от изключителна важност за развитието на енергетиката на България.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ