ESG News

BILLA България с нови контейнери за текстил в Габрово, Севлиево и Стара Загора

Компанията вече е поставила 30 контейнера за разделно събиране на текстил в 10 големи български града

Споделяне:

От 2017 г. BILLA България съдейства на каузата за ефективно събиране на дрехи и текстилни продукти в партньорство с Българския Червен кръст и Humanita. Тази своя инициатива за ефективно управление на ресурсите и околната среда BILLA България продължава, като добавя 4 нови специализирани контейнера за разделно събиране на текстил на паркинги на свои магазини в Габрово, Севлиево и Стара Загора. През следващата година компанията планира да разположи нови контейнери на територията на търговските си обекти в още 4 български града.

Кампанията продължава да разраства своя обхват и съществен принос за опазването на природните ресурси и по-образцовата градска среда. За всеки килограм разделно събран текстил са генерирани парични средства – дарение за Фонда за бедствия, аварии и кризи към Българския Червен кръст. Останалата част от разделно събрания текстил спомага за осигуряване на сезонни дрехи при бедствия и целево дарение към пострадали хора.

През март 2022 г. Humanita представи „Доклад за екологичните, социални и хуманитарни ползи от разделното събиране на текстил“ и проследи процеса на разделното събиране на материалите. Екологичните резултати показват, че с подкрепата на кампанията е спестена над 1.7 млн. kWh енергия. Предотвратено е използването на повече от 1 млрд. литра вода, 35 тона петрол и са спасени над 129 хектара плодородна земя, която иначе текстилната индустрия използва за добив на памук. Спестени са още значителни средства от общински бюджети, както и е намалено замърсяването на почвата с пестициди.

Инициативата връща текстилните суровини обратно в икономиката и създава повече възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или рециклиране. Освен екологични ползи, проектът осигурява облекло за хиляди хора в страни от Третия свят, както и за социално слаби лица и пострадали, чийто стандарт на живот не позволява лесното закупуване на новопроизведени продукти.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ