ESG News

Белгия изгражда 1000-километров тръбопровод за въглероден диоксид

Системата за пренос на CO2 с отворен достъп ще позволи на Белгия и околните страни да прехвърлят уловени емисии в хранилища в Норвегия

Споделяне:

Белгийският оператор на газова мрежа Fluxys и енергийната компания Equinor се договориха да разработят голям инфраструктурен проект за транспортиране на уловен въглероден диоксид до безопасни места за съхранение в Северно море. Тръбопрсоводът, свързващ Белгия с Норвегия, е на етап осъществимост, като инвестиционното решение се очаква до 2025 г.

Улавянето, транспортирането и съхранението на въглероден диоксид (CCS) е от съществено значение за постигане на значително намаляване на емисиите в атмосферата. Инициативата на Equinor и Fluxys предлага на пазара в Северозападна Европа стабилно и гъвкаво решение за широкомащабна декарбонизация, се казва в съобщението на двете компании.

Проектът включва 1000 км тръбопровод за износ на CO2, управляван от Equinor, който ще транспортира парниковия газ за безопасно и постоянно съхранение под морското дъно на норвежкия континентален шелф. Офшорната магистрална линия ще се свърже в град Зебрюге, Западна Фландрия, Белгия, с наземна инфраструктура за пренос на въглероден диоксид, изградена и управлявана от Fluxys.

„Радваме се да стартираме инфраструктурния проект на CO2 с Equinor. Заедно ние предлагаме силно и допълващо ноу-хау и опит за предоставяне на широка гама от емисии в Северозападна Европа с надеждно и ефективно предаване на въглерод и решение за съхранение, което е от съществено значение за постигане на целите на изменението на климата и осигуряване на дългосрочна жизнеспособност на икономиката. Нашата цел с проекта Equinor-Fluxys е да предложим стабилно решение за структурна декарбонизация и сега правим ход да го постигнем“, каза Паскал Де Бък, главен изпълнителен директор на Fluxys.

Системата за пренос на CO2 с отворен достъп ще даде възможност на Белгия и околните страни възможност да прехвърлят уловени емисии в безопасни и надеждни складове в Норвегия. Втечненият газ, доставян от съседни хъбове, може да бъде свързан към съоръжението в Зебрюге, което допълнително увеличава географския обхват на проекта. Предвижда се и тръбопроводно разклонение към пристанище Дюнкерк и ще бъдат проучени възможностите за допълнителни връзки с други страни от Северозападна Европа.

Съвместната инициатива на Equinor и Fluxys има за цел да развие инфраструктурния проект за CO2, който да е готов за въвеждане в експлоатация преди края на това десетилетие. Планира се офшорният тръбопровод да има транспортен капацитет между 20 и 40 милиона тона годишно, отговаряйки на възникващата нужда от CCS при множество европейски индустриални играчи.

Широкомащабното тръбопроводно транспортиране предлага на бизнеса лесна за използване логистична верига от улавяне до съхранение. То е едновременно ефективно и икономично за големи обеми въглероден диоксид и позволява голяма оперативна гъвкавост. Fluxys и Equinor ще се ангажират със заинтересовани страни, като например индустрии с големи емисии, за да представят проекта.

„Развълнувани сме да стартираме инфраструктурния проект за CO2 с Fluxys в Белгия. Заедно имаме потенциала да дадем възможност за широкомащабна декарбонизация на европейските, интензивни на въглерод индустрии. С нашите партньори , можем да предоставим верига на стойността за CCS от край до край. Equinor вярва, че CCS е жизненоважно за успеха на енергийния преход и за достигане на нетна нула до 2050 г.“, коментира Грете Твейт, старши вицепрезидент на Equinor за нисковъглеродни решения.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ