ESG News

България е с най-голямо увеличение на въглеродните емисии през 2021 г.

Страната отчита 18% нарастване заради по-голямото производство на електроенергия от изкопаеми горива

Споделяне:

През 2021 г., когато повечето от мерките за ограничаване на COVID-19 пандемията бяха отменени от държавите членки на ЕС, въглеродните емисии от изгарянето на изкопаеми горива са се увеличили с 6.3% спрямо предходната година. Данните на Евростат показват, че ситуацията е най-зле в България, където CO2 емисиите от изгарянето на нефт и нефтопродукти, природен газ, въглища и торф са скочили с 18%.

Статистическата служба припомня, че емисиите от използването на енергия са с основен принос за глобалното затопляне и представляват около 75% от всички емисии на парникови газове, предизвикани от човека, в ЕС. Климатичните условия (например студена/дълга зима или горещо лято), икономическия растеж, размерът на населението, транспортът и промишлените дейности са сред факторите, които влияят на емисиите.

Според методологията на Евростат CO2 емисиите от изкопаемите горива произхождат от страната, където те се изгарят за производство на електроенергия, транспорт, добив на стомана и др., което впоследствие оказва влияние върху вноса и износа на енергийни продукти. Например вносът на въглища за производство на електроенергия води до увеличаване на емисиите в страната вносител. За разлика от това, вносът на електроенергия не оказва влияние върху емисиите на страната вносител, тъй като те се отчитат в страната износител, където е произведена електроенергията.

Къде емисиите растат най-много?

Най-голямо увеличение на емисиите от използването на енергия се отчита в България, Естония, Словакия и Италия. Намаление има в Португалия и Финландия

Според оценки на Евростат CO2 емисиите са нараснали през 2021 г. в почти всички държави членки на ЕС, като най-голямо е увеличението в България (+18%), следвана от Естония (+13.1%), Словакия (+11.4%) и Италия (+10.6%). Единствените две държави с намаление на емисиите на CO2 са Португалия (-5.5%) и Финландия (-1.5%).

Повече използване на въглища

През 2021 г. увеличението на емисиите на CO2 се дължи главно на нарастващото използване на твърди изкопаеми горива, което е допринесло за над 50% от увеличението. Течните изкопаеми горива са отговорни за над 29% от ръста, докато 21% се дължат на природния газ. Намаленото използване на торф леко компенсира увеличението на емисиите на CO2.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ