ESG News

Бъдещето на кожата: листа от ананас и палми, кактуси и мицел

Растителната кожа има потенциал да предизвика революция в индустрията, като щади природата и климата

Споделяне:

Кожата е навсякъде – в нашите обувки, нашите портмонета и багаж, нашите зимни якета и стилни мебели – но нейният ефект се вижда в световен мащаб. За да създадем кожата за нашите дрехи, домашни стоки и други цели, всяка година се колят милиарди крави. Секторът на животновъдството, който произвежда както хранителни продукти, така и кожа, е най-голямата употреба на земеделска земя в света.

Пасищата и отглежданите фуражни култури за едър рогат добитък водят до обезлесяване, елиминиране на жизненоважни въглеродни поглъщатели, унищожаване на екосистеми и нанасяне на щети на близките общности. Кравите също произвеждат метан: мощен парников газ, свързан с изменението на климата.

Кожата, набавяна от едър рогат добитък и други животни, преминава през процес в три стъпки: подготовка, щавене и образуване на коричка (а понякога и довършване). Щавенето прави кожата гъвкава и премахва космите, мазнините и месото, а по време на образуването на кора материалът се изтънява, изсушава, омекотява и оцветява чрез използването на химикали и машини. Отпадъците от тези процеси са пълни с канцерогенни химикали – като хром, тежък метал, използван при щавенето – и често се изхвърлят във водни басейни в страни без строги закони за опазване на околната среда, като Индия, Китай и Бангладеш.

В индустрията преобладават малтретирането както на животни, така и на хора; цеховете за кожа са известни със своите опасни условия и машини, както и с излагането на химикали, причиняващи рак, според Gizmodo. Докато традиционната веган кожа елиминира жестокостта към животните от уравнението, тя обикновено се прави с полиуретан, PVC и други пластмасови и синтетични материали, които съдържат хормонално разрушаващи фталати и в крайна сметка създават микропластмаса, която се озовава в океаните, околната среда и дори в собствените ни тела.

И все пак, индустрията се променя и иновациите в кожата са изобилни – и някои от използваните материали може да ви изненадат.

Кактуси

Под бодливата външност на кактус, Адриан Лопес Веларде и Марте Казарес откриват нова алтернатива на кожата на животинска основа. Двамата разработиха Desserto: вид кожа, направена от кактус Nopal, по-разговорно известна като бодлива круша. Най-големите търговци на дребно на кожени изделия, като Karl Lagerfeld, Fossil и Everlane, започнаха да продават продукти, направени с кожа на основата на кактус. Mercedes-Benz дори включи Deserttex – продуктът от изкуствена кожа на компанията за автомобили – в електрически концептуален модел.

Ако някога сте имали кактус в семейството си от стайни растения, знаете, че те са изключително толерантни към сушата. Те растат бързо и изискват много малко вода: толкова малко, че кактусите за Desserto се поливат само от валежите, така че не се използват допълнителни методи за напояване. Според компанията продуктът спестява 164 650% вода в сравнение с животинската кожа и 190% в сравнение с веганската кожа на полиуретанова основа.

Кактусите дори изолират въглерода (т.е. премахват го от атмосферата). На 14 акра от вида кактуси Prickly Pears абсорбират 8100 тона CO2 всяка година, което е много по-малко от емисиите, които продуктите създават. Desserto също използва методи за биологично отглеждане на своята земя и използва страничните продукти от производството за храна за животни.

Листа от ананас

Ананасът принадлежи ли на пицата? И, което е по-важно, принадлежи ли на кожата? Кармен Хиджоса смята така.

Хиджоса, която работи в производството на кожени изделия в продължение на много години, се чуди дали силните влакна в листата на ананаса могат да се използват за нещо. Вдъхновена от Barong Tagalog – традиционна дреха във Филипините, направена от тези влакна – тя основава Ananas Anam и разработва продукта Piñatex, базиран на ананасовите листа, който сега се използва от Hugo Boss, H&M, Paul Smith и Nike. Компанията работи с филипински фермери за производство на ананас, като събира листа, които иначе биха били оставени да изгният, и по този начин превръща този селскостопански страничен продукт в ценен нов ресурс. Около 480 листа се използват за създаването на един квадратен метър Piñatex, който тежи и струва по-малко от традиционната кожа. Целулозните влакна се сушат на слънце, пречистват се и след това се правят на мрежа, която е завършена със смола на растителна основа.

„Целият процес не създава почти никакви отпадъци, каза Хиджоса в интервю за CNBC, докато 30% от кожите обикновено се губят в традиционния процес на производство.

Палмови листа

Холандският дизайнер Тиърд Веенховен е пионер в производството на палмова кожа още отпреди повече от десетилетие. Той искаше да намери приложение за листата на 80-те милиона палми от вида Areca Betel Nut, растящи в Южна Индия, които рядко се използват. Той установи, че крехките листа стават по-гъвкави, когато се потопят в биологичен омекотяващ разтвор, направен от глицерин, вода и някои други съставки. Сега местни фабрики в Индия, Доминиканската република и Шри Ланка произвеждат палмова кожа, която може да се използва за направата на чанти, обложки за книги, обувки и емблематичните, уникални филигранни килими от палмова кожа.

Мицел

Гъбите са магия и много индустрии използват силата им за разграждане на пластмаса, наторяване на полета и построяване на сгради. Защо не революционизираме и модната индустрия?

Със своята гъвкавост и ниско въздействие върху околната среда, компаниите се възползват от възможността да отглеждат продукти с мицел: нишковидната коренова структура на гъбите. Биотехнологичната компания Bolt Threads пусна своя продукт от изкуствена кожа Mylo, а през 2021 г. Mycoworks дебютира със своята базирана на мицел кожа в света на висшата мода – с чантата Hermès Victoria. За разлика от някои други гъбени кожи, те отглеждат продуктите сами, проектират клетките на мицела, за да изграждат 3D структури според точните спецификации на продукта, и не генерират почти никакви отпадъци или остатъци в процеса. Мицелът се захранва със смес от дървени стърготини и органични материали, докато расте, създавайки плътен, здрав материал, докато се разширява.

Изрезки от ябълки

Базираната в Копенхаген Beyond Leather е намерила приложение за 25% от всяка ябълка, които се губят, след като е пресована за сайдер или сок. Beyond Leather взема тези отпадъци – 500 до 600 тона от тях – от малка датска фабрика за сокоизтискване, която обработва ябълки от местни фермери и ги превръща в Leap: тяхната нова алтернатива на кожата.

Полимерите и късите влакна в ябълката са от решаващо значение за изграждането на техните продукти, въпреки че това е само един от материалите, които използват. Leap е трислоен продукт от ябълкови отпадъци, естествен каучук и подложка от памук и дървесни влакна, завършен със защитно покритие. Продуктът може да се разглоби в края на живота му и да се изхвърли разделно. Въпреки че компанията се надява да използва само отпадъци от ябълки за своите продукти в бъдеще, те в момента използват органичен памук, влакна на базата на дървесна маса Tencel и смес от полиуретан/биопластик. Но въпреки че не е изцяло от растения, производството на Leap изисква само 1% от водата, необходима за производството на традиционната кожа, и отделя 85% по-малко въглероден диоксид, според компанията.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ