ESG News

Заводът на Астра Биоплант
Снимка: Астра Биоплант

„Астра Биоплант“ преминава изцяло на енергия от ВЕИ

Преминаването към чиста енергия е част от „Стратегията за ESG и устойчиво бъдеще 2026“ на компанията за производство на биодизел

Споделяне:

Производителят на биодизел „Астра Биоплант“, част от групата на „Булмаркет“, завърши първия етап от изграждането на фотоволтаични мощности на завода си в гр. Сливо поле. Покривната централа е с мощност от 500 кВч и ще бъде използвана изцяло за собствени нужди на компанията. С тази инвестиция тя очаква да подсигури 700 мВч енергия годишно и да спести близо 350 тона въглеродни емисии.

Амбицията на групата е да захрани всички свои предприятия с чиста възобновяема енергия от собствено проиПанели на покрива завод на Астра Биоплантзводство. Следващият етап от проекта се очаква да увеличи мощността до 2 мВч и по този начин да допринесе за спестяването на над 1400 тона въглеродни емисии годишно. Групата на „Булмаркет“ планира първоначално да се инсталират фотоволтаични панели на всички възможни покривни пространства на заводи, халета и сгради, както и да изгради наземен фотоволтаичен парк в близост до производствата.

Следване на ESG стратегия

Оптимизирането на използваната енергия и преминаването към ВЕИ е част от „Стратегията за ESG и устойчиво бъдеще 2026“ на групата. Създадената през 2021 г., стратегия има заложена цел групата да постигне 100% въглеродна неутралност до 2035 г.

„В толкова бързо променяща се среда за нас е от изключителна важност да подобряваме ефективността си и да продължаваме да сме лидер на пазара в Югоизточна Европа. Вярваме, че в дългосрочен план тези инвестиции ще допринесат за по-чиста и значително по-добра околна среда“ споделя Димитър Минчев, изпълнителен директор на „Астра Биоплант“.

Той допълва, че скоро ще се осъществи и внедряването на иновативна система, която ще измерва и показва в реално време колко са всички спестени емисии от различните дейности на групата.

Прилагането на стратегията за ЕSG с 25 основни цели и 146 конкретни мерки е вече неизменима част от ценностите и методологията на Групата „Булмаркет“, като тя се актуализира регулярно.

Въздействие по веригата на доставки

„Астра Биоплант“ предприема действия в посока намаляване на въглеродните емисии и във веригата си на доставки. Компанията си постави за цел до 2026 г. да стимулира доставчици, отговорни за голяма част от въглеродните емисии във веригата на доставки на международно ниво, да определят свои собствени климатични цели в унисон със Science Based Targets (SBTi) и да допринесат за общите цели на компанията. По този начин се увеличават постоянно ефектите от решителните действия на компаниите от Групата на международно ниво.

„Астра Биоплант“ е в топ 5 на производителите и търговците на биодизел в Европа с над 320 000 тона произведени и над 900 000 тона изтъргувани биогорива. Компанията се концентрира върху реализацията на биодизел от второ поколение, който се произвежда основно от отпадни суровини, като използвано олио за готвене и остатъчни мазнини. Това биогориво намалява въглеродните емисии с до 90% (10 пъти по-малко емисии спрямо минералните горива). Всяка година се увеличават производствените  мощности и производството на биодизел от второ поколение, като целта е до 2025 г. те да съставляват над 65% от общото производство на групата.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ