ESG News

Amazon избира зеления водород за декарбонизирането на операциите си

Тази зелена водородна сделка ще осигури достатъчно годишна мощност за 30 000 мотокари или 800 тежкотоварни камиона

Споделяне:

За да постигне поставените си цели за нулеви въглеродни емисии до 2040 г., Amazon реши да заложи на зеления водород. Компанията обяви, че е подписала споразумение с Plug Power за доставка на 10 950 тона зелен водород годишно за своите транспортни и строителни операции, започващи през 2025 г.

Устойчива алтернатива

Компанията планира да замени сивия водород, дизела и други изкопаеми горива със зеления водород за декарбонизиране на операциите си. Договорът за доставка на зелен водород ще осигури достатъчно годишна мощност за 30 000 мотокара или 800 тежкотоварни камиона, използвани в транспорта на дълги разстояния.

„Amazon се гордее, че е ранен приемник на екологичния водород предвид потенциала му да декарбонизира трудни за намаляване сектори като превоз на дълги разстояния, производство на стомана, авиация и морско корабоплаване“, каза Кара Хърст, вицепрезидент на Worldwide Sustainability в Amazon .

„Ние сме непреклонни в стремежа си да изпълним ангажимента си по отношение на климата за нулеви въглеродни емисии в нашите операции до 2040 г. и вярваме, че мащабирането на предлагането и търсенето на зелен водород, като например чрез това споразумение с Plug Power, ще играе ключова роля роля в подпомагането ни да постигнем целите си.“

Amazon е най-големият корпоративен купувач на възобновяема енергия и продължава да инвестира в редица технологии, осъзнавайки че нито едно устойчиво решение не е достатъчно само по себе си за постигането на нулеви въглеродни емисии. Над 95% от доставките в момента се правят от изкопаеми горива и Amazon иска да промени това. Големи споразумения за закупуване като това помагат за насърчаване на растежа на зеления водород, който се произвежда по нулево въглероден път, използвайки вода и възобновяема електроенергия.

„Вече имаме повече от 70 центъра за изпълнение, оборудвани със системи за съхранение и разпределяне на водород, което ще ни позволи да започнем да използваме зелен водород, за да заменим изкопаемите горива. Днес ние използваме тази система, за да захранваме над 15 000 мотокари, задвижвани с горивни клетки, с планове да увеличим този брой до 20 000 в 100 центъра за изпълнение до 2025 г. Това е само началото,” каза Дийн Фулъртън, вицепрезидент на Global Engineering and Security Services в Amazon.

„В рамките на операциите на Amazon проучваме и тестваме използването на други водородни приложения, като електрически камиони с горивни клетки и електроцентрали с горивни клетки, осигуряващи електричество за сградите на Amazon.“

Приложенията на водорода

Мотокарите са само един вариант за употреба на водорода в мащабни количества, а има и много други потенциални приложения, които са в процес на разработка. Водородът може да се използва като гориво подобно на природния газ или дизел чрез процес на горене. Може да се използва и в „горивни клетки“, където водородът и кислородът се смесват в реакция, която създава електричество без директни емисии на замърсители или парникови газове на мястото на употреба. Но за да се подпомогнат операциите на Amazon и да изпълнят ангажимента си за нулева мрежа, трябва да се направи по-достъпно търговското оборудване, захранвано с водород.

Снимка: Unsplash

Споразумение за доставка на зелен водород не само засилва ангажимента на Amazon за спешни действия в областта на климата, но и сигнализира на индустрията за необходимостта от разширяване на водородната икономика.

„Plug е изцяло отдаден на бъдещето на зеления водород и ние изграждаме цялостна водородна екосистема – от молекула до приложения, съчетана с устойчива мрежа от инсталации за зелен водород по целия свят – за да направим приемането на водород лесно за компании, които искат да достигнат нетно нула въглеродни емисии“, каза Анди Марш, главен изпълнителен директор на Plug.

„Осигуряването на тази голяма сделка за доставка на зелен водород с клиент като Amazon потвърждава нашата многогодишна инвестиция и стратегическа експанзия в зеления водород. За нас е чест да помогнем на Amazon да постигне амбициозните си цели за устойчивост и очакваме с нетърпение евентуално разширяване на нашите отношения чрез използването на други водородни приложения, като електрически камиони с горивни клетки и електроцентрали за производство на енергия с горивни клетки, които биха могли да осигурят електричество на сградите на Amazon и внедряване на електролизери в центрове за изпълнение.“

Другите ангажименти на Amazon

В допълнение към договора за доставка с Plug Power, Amazon наскоро обяви, че е инвестирала в две компании, разработващи технология за електролизатор за увеличаване на производството на зелен водород. Инвестицията е част от Climate Pledge Fund, програмата на Amazon за рискови инвестиции на стойност 2 милиарда долара, която подкрепя развитието на устойчиви технологии и услуги.

Amazon е съосновател на The Climate Pledge през 2019 г., като се ангажира да постигне нулеви въглеродни емисии до 2040 г. – 10 години преди поставените от Парижкото споразумение цели. Обещанието вече има повече от 300 подписали, включително Best Buy, IBM, Microsoft, PepsiCo, Siemens, Unilever, Verizon и Visa.

За да постигнат своята цел, компаниите, подписали обещанието, ще продължат да намаляват емисиите в операции си, като предприемат реални бизнес действия за декарбонизиране. Amazon е вече на път да захранва своите операции със 100% възобновяема енергия до 2025 г., пет години преди първоначалната цел от 2030 г. Amazon също изпълнява своята визия Shipment Zero, за да направи всички доставки на Amazon с нулеви въглеродни емисии, с 50% нетни нулеви въглеродни емисии до 2030 г., и закупуване на 100 000 електрически превозни средства за доставка от Rivian, най-голямата поръчка на електрически превозни средства за доставка.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ